Τα διαφορετικά είδη πώματος στο κρασί!

Στο χώρο του κρασιού υπάρχει πλέον μεγάλη συζήτηση για τα διαφορετικά πώματα που χρησιμοποιούνται από τους οινοπαραγωγούς. Όσο η επιστήμη αναπτύσσει, βελτιώνει και εξελίσσει τις εναλλακτικές σε σχέση με τον φυσικό φελλό, τόσο η συζήτηση μεγαλώνει. Ας μάθουμε λοιπόν τις διαφορές των πιο ευρέως χρησιμοποιούμενων πωμάτων!

1.Φυσικός φελλός

Προέρχεται από τον κορμό του δέντρου Quercus Suber (φελλοφόρος δρυς).

+ Υλικό φυσικής προέλευσης και απόλυτα οικολογικό.

+ Η μικρή διαπερατότητα του οξυγόνου από τους πόρους του ευνοεί την παλαίωση του κρασιού.

+ Διατηρεί την αίγλη της ‘παράδοσης’ στο κρασί

– Μεγαλύτερο κόστος

– Σε κάποιες περιπτώσεις αλλοιώνει το κρασί μεταφέροντας άσχημες οσμές που προέχονται από την ουσία TCA που μπορεί να περιέχεται στον φελλό. Τότε λέμε ότι το κρασί είναι ‘φελλωμένο’.

2. Τεχνικός φελλός

Είναι το ξαδερφάκι του φυσικού φελλού αφού αποτελείται από συγκολλημένα τρίματα του. Ο γνωστότερος τεχνικός φελλός στην Ευρώπη είναι ο DIAM.

+ Λόγω της επεξεργασίας που λαμβάνει ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μεταφοράς οσμών.

+ Χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τον φυσικό φελλό.

– Οι προδιαγραφές κατασκευής δεν είναι σταθερές και ο χρόνος ζωής/προστασίας του κρασιού μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον κατασκευαστή.

3. Συνθετικός φελλός

Είναι φτιαγμένοι από πλαστικό (συνήθως πολυαιθυλένιο).

+ Προσφέρουν σταθερότητα αφού η διαπερατότητα του οξυγόνου είναι συγκεκριμένη και πολύ χαμηλή.

+ Είναι το οικονομικότερο είδος φελλού.

+ Δεν χαλάνε και δεν θρυμματίζονται με το χρόνο όπως οι φυσικές εναλλακτικές.

– Δεν είναι κατάλληλοι για παλαίωση αφού ‘αποκλείουν’ το κρασί από οποιαδήποτε επαφή με το περιβάλλον.

– Το πλαστικό είναι από τα πιο αντι-οικολογικά υλικά.

– Κάποιες φορές παρατηρούνται χημικές οσμές (πλαστικό, κόλλα κλπ).

4. Βιδωτό πώμα:

Είναι φτιαγμένο από αλουμίνιο και το πιο γνωστό για την ποιότητά του αυτή τη στιγμή είναι το Stelvin:

+ Προστατεύει το κρασί από οσμές και οξείδωση.

+ Είναι συχνά οικονομικότερο από τον φυσικό φελλό.

+ Εύκολο στο άνοιγμα και το κλέισιμο.

– Το αλουμίνιο είναι υλικό με βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Food for thought

Υπάρχει μεγάλο debate για την δυνατότητα παλαίωσης κρασιών με βιδωτό πώμα. Από τη μία το σκεπτικό είναι ότι το κλειστό περιβάλλον του αλουμινίου εμποδίζει  την αργή επαφή με το οξυγόνο που προσφέρουν οι πόροι του φελλού και δεν επιτρέπει την εξέλιξή του στη φιάλη. Από την άλλη νέες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει δυναμικό παλαίωσης ειδικά για λευκά κρασιά και κάτω από το stelvin. Ο χρόνος θα μας δείξει…