Brandy, Cognac, Armagnac και Calvados: Ας τα ξεχωρίσουμε!

Πολλές φορές ακούμε ονόματα ποτών που είτε τα μαθαίνουμε ως συστατικά κοκτέιλ είτε τυχαίνει να αρέσουν σε κάποιον στον κύκλο μας είτε τυχαία ακούμε για αυτά αλλά δεν μπορούμε με βεβαιότητα να τα ξεχωρίσουμε. Κλασική περίπτωση μπερδέματος είναι τα μπράντυ, κονιάκ, αρμανιάκ και καλβαντός. Ας δούμε λοιπόν τις ομοιότητες και διαφορές τους:

Το μπράντυ, το κονιάκ, το αρμανιάκ και το calvados είναι όλα τα είδη αποσταγμένων οινοπνευματωδών ποτών που παρασκευάζονται από ζύμωση φρούτων. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές μεταξύ τους που τα καθιστούν μοναδικά:

Μπράντυ: Μπράντυ είναι ένας γενικός όρος για ένα απόσταγμα που παρασκευάζεται από χυμό φρούτων που έχει υποστεί ζύμωση. Μπορεί να παρασκευαστεί από μια ποικιλία φρούτων, όπως σταφύλια, μήλα, αχλάδια και βερίκοκα. Το μπράντυ παλαιώνεται συνήθως σε δρύινα βαρέλια και το γευστικό του προφίλ μπορεί να κυμαίνεται από γλυκό και φρουτώδες έως πλούσιο και πικάντικο.

Κονιάκ: Το κονιάκ είναι ένα είδος μπράντυ που παράγεται στην περιοχή Cognac της Γαλλίας. Παρασκευάζεται από συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιού, συμπεριλαμβανομένων των Ugni Blanc, Folle Blanche και Colombard, και παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον δύο χρόνια. Το κονιάκ είναι γνωστό για το περίπλοκο και διακριτικό γευστικό του προφίλ, με νότες βανίλιας, βελανιδιάς και καραμέλας.

Armagnac: Το Armagnac είναι ένα άλλο είδος μπράντυ που παράγεται στην περιοχή Armagnac της Γαλλίας. Παρασκευάζεται από ένα μείγμα ποικιλιών σταφυλιού, συμπεριλαμβανομένων των Baco Blanc, Colombard και Folle Blanche, και τυπικά παλαιώνεται για τουλάχιστον τρία χρόνια. Το Armagnac έχει πιο ρουστίκ και στιβαρό γευστικό προφίλ από το κονιάκ, με νότες από δαμάσκηνα, σύκα και μπαχαρικά.

Calvados: Το Calvados είναι ένα μπράντυ απο μήλο που παράγεται στην περιοχή της Νορμανδίας της Γαλλίας. Παρασκευάζεται από μήλα που έχουν υποστεί ζύμωση που αποστάζονται και στη συνέχεια παλαιώνουν σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον δύο χρόνια. Το Calvados έχει μια ξεχωριστή γεύση μήλου, με νότες βανίλιας και καραμέλας.