Μάθε τα πάντα για το Beaujolais Nouveau!

Το Beaujolais Nouveau είναι ένα ελαφρύ και φρουτώδες κόκκινο κρασί που παρασκευάζεται από σταφύλια της ποικιλίας Gamay που καλλιεργούνται στην περιοχή Beaujolais της Γαλλίας. Κυκλοφορεί κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, λίγες εβδομάδες μετά τη συγκομιδή των σταφυλιών, καθιστώντας το ένα από τα πρώτα κρασιά του τρύγου που βγαίνουν στην αγορά.

Η παράδοση της κυκλοφορίας του Beaujolais Nouveau ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 ως ένας τρόπος για τους οινοποιούς να έχουν γρήγορα έσοδα από την πρόσφατη συγκομιδή. Το κρασί έγινε δημοφιλές στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 σαν μια ευκαιρία εορτασμού και προετοιμασία για την επερχόμενη εορταστική περίοδο.

Το Beaujolais Nouveau είναι γνωστό για το ελαφρύ και φρουτώδες γευστικό του προφίλ, το οποίο είναι το αποτέλεσμα μιας μοναδικής διαδικασίας οινοποίησης γνωστής ως carbonic maceration. Σε αυτή τη διαδικασία, τα σταφύλια τοποθετούνται σε μια σφραγισμένη δεξαμενή και εισάγεται διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο προκαλεί τη ζύμωση των σταφυλιών από μέσα προς τα έξω. Αυτό δημιουργεί ένα κρασί που είναι χαμηλό σε τανίνες και πλούσιο σε φρουτώδεις γεύσεις.

Το Beaujolais Nouveau σερβίρεται καλύτερα ελαφρώς παγωμένο και συχνά συνδυάζεται με απλά, ελαφριά πιάτα όπως αλλαντικά, ψητό κοτόπουλο ή ψητά λαχανικά.

Παρά τις επικρίσεις των τελευταίων ετών οτι η μεγάλη έξοδος του Beaujolais Nouveau είναι πλέον ένα μάρκετινγκ τρικ που δεν συνοδεύεται απο αντίστοιχη ποιότητα έχει σίγουρα κάτι να μας πει και αξίζει μια δοκιμή.