Γευσιγνωσία κρασιού σε απλά βήματα: Μέρος 3 – Γεύση

Μετά την όψη και το άρωμα, η τρίτη παράμετρος που καθορίζει την εμπειρία της δοκιμής του κρασιού είναι η Γεύση! Τι βλέπουμε λοιπόν όταν φέρουμε το κρασί στο στόμα μας;

Φέρνουμε το κρασί στο στόμα μας και πίνουμε την πρώτη γουλιά! Τι παρατηρούμε;

Ποιες παραμέτρους μπορούμε να εξετάσουμε?

  1. Γλυκίτητα: Η πρώτη παρατήρηση μόλις φτάσει στη γλώσσα: Είναι το κρασί είναι ξηρό ή γλυκό;
  2. Οξύτητα: Με απλά λόγια την περιγράφουμε σαν φρεσκάδα και δροσιστικότητα στο κρασί
  3. Αλκοόλη: Δημιουργεί μια αίσθηση θερμότητας στο στόμα αλλα συνεισφέρει και στη γλυκύτητα του κρασιού
  4. Τανίνες: Οι τανίνες είναι απο μόνες τους ένα μεγάλο κεφάλαιο στο κρασί. Πολύ απλά μπορούμε να πούμε οτι είναι αυτές που δίνουν τη ΄στυφάδα’ στο κρασί και τις αντιλαμβανόμαστε σαν μια ξηρότητα στη γλώσσα. Τις συναντάμε κυρίως στα κόκκινα κρασιά όπως Cabernet Sauvignon, Ξινόμαυρο, Nebbiolo.
  5. Σώμα: Νιώθουμε το στόμα μας να γεμίζει, να αισθανόμαστε διαφορετικές γεύσεις και υφές; Τότε έχουμε ένα κρασί με πλούσιο σώμα
  6. Τελείωμα: Τι αίσθηση μας αφήνει στο τέλος; Πικρό, ξινό, ελαιώδες; Παρατηρούμε και άλλες διαστάσεις; Καπνιστό, βοτανικό, αρωματικό;
  7. Διάρκεια: Πόση ώρα παίρνει για να εξαφανιστεί η επίγευση αφού το καταπιούμε;